Kycklingpiroger med smak av Thailand

För 15-20 personer.

Ingredienser

Pirogdeg:
12 dl vetemjöl
1,5 hg smör
3 dl mjölk (fet)
3 ägg
2 tsk salt
50 g jäst för osötade degar.
1 ägg (uppvispat, för pensling)

Fyllning:
1 kg kycklingkött i små kuber
1 burk curry (ca 1,5 dl)
5 st kinesiska vitlökar, finhackade (kinesisk vitlök kallas även solo eftersom de inte han några separata klyftor). Annard två-tre vanliga vtlökar beroende på storlek.
5 st stora gula lökar, grovhackade
1,5 dl Sweet Chilisås
1 rejäl knippa färsk timjan.
3 st kycklingbuljongtärningar.
3 dl vatten.
5 msk vetemjöl
1 msk maizena
olja att steka i
salt och peppar

Gör så här

Börja med att fräsa lök, vitlök och timjan i oljan. Löken ska bli mjuk, men inte brynt. Tillsätt hälften av curryn och rör om, tillsätt mer olja om det blir torrt. Tillsätt därefter kycklingen och låt den puttra på låg värme. Rör om ofta. Efter fem minuter, tillsätt vatten och buljongtärningarna. Låt det puttra ihop utan lock i tjugo minuter.
Sätt degen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och smula i jästen. Häll i matberedaren och tillsätt mjöl, salt och tre ägg. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i matberedaren.

Efter 20 minuter på låg värme, tillsätt hälften av sweet chilisåsen och smaka av. Addera curry och chilisås till du tycker att det är lite lite i starkaste laget (det ska ju ätas i en pirog med vetedeg runt). När det smakar gott, ställ att kallna utan lock på ett kallt ställe.

När pirogdegen jäst i 30-50 minuter är det dags att först bearbeta den i bakmaskinen och därefter på bakbordet.

Kavla ut tunnt (observera att degen är rätt elastisk) och skär rutor som är ca 20 x 20 cm stora. Lägg på kycklingfyllning på den ena halvan (men lämna 2 cm till kanten fri) och vik över den andra. Banka ihop ytterkanten och lägg på en på en plåt med ca 4 cm mellan (minst). Låt jäsa i 10-30 minuter innan de penslas med ägg och sedan gräddas i 225 grader i 10-12 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0