Frukostbröd med Havre
Det här härliga receptet kommer från Maggan . Tack snälla du. Det ser verkligen gott ut.
Ingredienser (16 bitar)
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk (Jag tar hälften av varje här)
2 msk olja
50 gr jäst
ca 8 dl vetemjöl
Gör så här.
1.Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.
värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
2.Smula ner jästen och rör om till jästen är löst.
Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen i maskinen ca 5 min. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3.Lägg ett bakplåtspapper på långpannan (30x40 cm) eller smörj den med matfett.
4. Knåda degen lätt i bunken (Jag brukar köra runt lite med degblandaren i maskinen) stjälp upp degen på plåten, strö över lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.
Skåra till 16 rutor (Jag använder en pizzaslicer) nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö över havregryn, tryck till lätt så de fastnar. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda ca 20-25 min.
Låt kallna på galler med bakduk.
Jag brukar dela upp dem i 16 rutor och fryser in dem så.
När det är dags att äta dem delar man dem längs med så man får två halvor.
Denna hummersoppan gjorde jag i fredags & bjöd min sambos föräldrar på till förätt, den blev jättegod..
Vill dela med mig av den..
varma kramen
Redd Hummersoppa
4 port
Ingredienser:
1 kokt hummer (400 g)
4 msk olivolja
4 centiliter konjak eller några droppar konjaksessens
2 deciliter torrt vitt vin eller saften av ½ citron
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjanskvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong
1 - 2 mask vetemjöl
salt, cayennepeppar
Förberedelser:
Skala grönsakerna & hacka eller tärna dem fint. Dela hummern på längden & tag ur allt köttet. Krossa klorna. Skölj alla skaldelar & torka dem. Stöt skalen a stjärt, klor & sköld ganska fint i morteln.
Tillagning:
Koka upp buljongen i en kastrull. Hetta upp oljan i en annan mindre kastrull på låg eller medelgod värme. Häll hummerskalet i oljan & fräs under omrörning 5 - 10 minuter eller tills det börjar dofta hummer.
Lägg grönsakerna bland skalen & bryn under omrörning, 5 - 10 minuter. Tag kastrullen av värmen & rör in mjölet. Häll över massan i buljongen & tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin & konjak. Sjud 20 minuter utan lock.
Vispa ner grädden i soppan & koka upp. Smaka av med salt, peppar & ev citron eller mera vitt vin. Sila & servera soppan. Precis innan servering lägg i hummerköttet.
Mums!