Budapesttårta

Budapesttårta

Se fler recept från Sara Carlsson på kokaihop.se.


Fruktpaj med smuldeg.

Paj med nektariner och gröna vindruvor.


Smuldeg
1.5 dl strösocker
1.5 1.5 dl salta jornötter eller saltade cashewnötter
1.5 1.5 dl havregryn
2.5 2.5 dl vetemjöl
200 200 g kallt smör

Fyllning.
5 nektariner
2-3 dl vindruvor
smör till stekning
4 msk socker.
sirap att ringla över pajen.



Blanda alla ingredienser till pajdegen och kör i matberedare eller knåda ihop med händerna.
Skär nektarinerna i bitar och dela druvorna på mitten. Stek dem i smör och socker för att få en lita karamelliserad smak.
Lägg fyllningen i en form och smula sedan över pajdegen. Ringla lite sirap över.
Grädda i 200 grader 20-25 minuter.
Servera gärna med glass.


 


Grillolja.

Denna grillolja blir fantastisk god. Passar både till fläskkött,nöt och kyckling.

5 msk Soya
1dl Olja
2 vitlöksklyftor (pressas)
2 msk Honung
Saften av en halv Apelsin
1/2 tsk grovmalen Vitpeppar
3 msk Grillkrydda.

Rör ihop alla ingridienserna och låt den gärna stå över natten.

Snickerskakor




Ingredienser

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)

Gör så här

Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen i vattenbad och häll över jordnötsmassan.
När det har stelnat, skär det i småbitar.

Falsk Fläskfilé


Falsk fläskfilé Tillagningstid: ca 40 minuter

Ingredienser Beräknat för 4 portioner
1/2 kg fläskfärs
1 1/2 msk Aromatkrydda
8 st Färska champinjoner
2 dl Crème fraiche
3 dl Matlagningsgrädde
2 msk Mjöl
1 dl Vätska
Örtagårdskrydda
Pasta


Gör så här:

- Blanda färsen och aromatet.
- Forma till en rulle och rulla in i plastfolie.
- Lägg i frysen så den är halvfryst när den ska skivas.
- Skär rullen i ca 1½ cm tjocka skivor som stekes.
- Lägg sedan i ugnsfast form.
- Fräs, helst färska champinjoner och lägg dem sedan över färsskivorna.
- Strö över örtagårdskrydda.
- Blanda ihop 2 dl crème fraiche och 3 dl matlagningsgrädde.
- Vispa ner detta i skyn efter stekningen.
- Red med 2 msk mjöl + vätska (1 dl).
- Gratinera i ugn som är 200 grader varm i 15 minuter.

Toscarutor garnerade med blockchoklad


Toscarutor garnerade med blockchoklad

Toscarutor garnerade med smält mörk blockchoklad, En extra god kaka att ha hemma till kaffet.

Ingredienser
3 ägg
1/2 dl kaffegrädde
2 dl socker
125 g smält margarin
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2 askar mandelspån, á 70 g
1 dl socker
75 g margarin
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl

200 g mörk blockchoklad

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt grädde, smält margarin och mjöl blandat med bakpulver.
Häll smeten i en långpanna ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Till toscaglasyren blandas margarin, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull och sjud upp under omrörning.
Bred glasyren över kakan och grädda högre upp i ugnen ytterligare ca 10 min.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Skär den i rutor och bred smält blockchoklad runt kanterna.

Snickerskakor




Ingredienser

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)

Gör så här

Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen i vattenbad och häll över jordnötsmassan.
När det har stelnat, skär det i småbitar.

Smuldegspaj med jordgubbar och rabarber.



Jordgubbar och rabarber är sällsynt lyckat tillsammans. Sött och syrligt när det är
som bäst!
- Beräknas för 1 paj.

Ingredienser:
100 g smör
3 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Fyllning:
400 g späd rabarber (ca)
0,5 I skivade jordgubbar
1,5 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
Till servering:
Lättvispad grädde
GÖR SÅ HÄR
1.Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och
havregryn.

2.Skiva rabarberna tunt. Blanda ihop med skivade
jordgubbar, socker och potatismjöl.

3.Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.

4.Grädda pajen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

5.Servera med lättvispat grädde.

Tips
Beräknas för 1 paj!

OBS!
3-dubbla för långpannor!

Skojsiga kotletter

Till 12 kotletter

6 dl grädde
5 dl lättcremefraiche
1 dl soya
1 msk sambal
persilja och gräslök

Sätt ugnen på 175 grader
Stek kotletterna hastigt så de blir bruna på ytan och krydda med salt och peppar.
Lägg de i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och lägg det på kotletterna.
Skjuts in i ugnen i 1,5 timme.
Strö över rejält med persilja och gräslök.
Vi åt kokt potatis till kotletterna.

Grillsås med ananas.

God grillsås

För 6 personer.

God och somrig!

Ingredienser
3 dl gräddfil
1dl majonäs
1 liten burk krossad ananas
1 1/2 dl bostongurka
0,5 dl chilisås
Vitlök efter smak
Salt
Peppar

Gör så här
Rör samman allt i en skål och ställ kallt innan servering.

Mkt god till grillat!

Kyckling och Baconpaj i Långpanna



Kyckling och baconpaj i långpanna


För 10-12 personer.


En paj som passar både till vardags och fest! Om man är 4-6 personer så ta halv sats. Är man många kan pajen med fördel gräddas i en långpanna.

Ingredienser
200 g smör
200 g valnötter
6 dl vetemjöl
0.5 dl kallt vatten

Fyllning:
2 paket skivad bacon
6 st kycklingbröst
1 st medelstor purjolök
4 st vitlöksklyftor
Curry
Salt
Peppar

Äggstanning:
7 ägg
7 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde och hälften mjölk)
3 dl riven lagrad ost
Salt
Peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa nötterna i matberedaren.
Tillsätt sedan mjöl och mixa till en mjölig konsistens.
Mixa ner det kalla vattnet.
Kavla eller tryck ut i önskad form och ställ i kyl eller frys. Grädda i cirka 5 minuter på 200 grader.

Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjolöken.
Lägg baconet i en het panna och fräs någon minut tills det fått lite färg. Tillsätt kycklingtärningarna och vitlöken.
Låt allt få lite färg och tillsätt sen purjolöken.
Krydda med curry, salt och peppar.

Äggstanning: Vispa äggen och gräddmjölken lätt.
Lägg fyllningen i det förgräddade skalet och fyll på med den rivna osten och äggstanningen.
Grädda i 30-50 minuter, beroende på storlek i 150 grader.

Vinbärspaj med maräng.

Vinbärspaj med Maräng.


Pajskal:
1 dl skorpmjöl
2 dl vetemjöl

125 g smör
1 st äggula
0.5 dl socker

Fyllning:
0.5 l röda vinbär
3 st äggvitor

1 dl socker

Gör så här

1. Pajskal: Smält smöret och blanda i skorpmjöl, vetemjöl, äggulan och socker.

2. Blanda ihop degen gensat och klä pajformen. Låt den sedan vila i kylen 1 timma.

3. Grädda sedan i 15 minuter på 225 grader mitt i ugnen.

4. Fyllning: Vispa först äggvitorna till ett skum. Häll sedan i sockret och vispa till ett hårt skum.

5. Vänd sedan ner vinbären i äggvitan. Fyll sedan upp pajformen med smeten.

6. Grädda pajen i 150 grader i 20-25 minuter.


Blåbärscheescake



Blåbärscheescake 12 bitar.

Ingredienser
Botten:
25 g margarin eller smör
3 dl krossade digestivekex, ca 10 st
3/4 dl grädde eller mjölk
1 tsk kanel

Fyllning:
200 g blåbär
400 g cream cheese, vanlig eller lätt
1 dl socker
4 ägg
2 tsk vanillinsocker
2 dl Kesella vanilj (köp två förp)
1 msk maizena

Garnering:
1 dl Kesella vanilj
Blåbär

Servering:
Vätskan från blåbärspurén

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.

Smält margarinet och låt det svalna under tiden digestivekexen krossas i skål. Blanda samman kanelen med kexsmulorna och tillsätt sedan margarinet och mjölken. Tryck ut massan i botten av en form med löstagbara kanter och 24 cm i diameter.

Passera blåbären genom en finmaskig sil så att vätskan får rinna av och spara sedan vätskan i en skål i kylen.

Mixa all creme cheese i en matberedare tillsammans med sockret. Tillsätt blåbärspurén tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa till en slät smet. Häll fyllningen i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Låt kakan svalna och låt den helst stå och mogna i kylskåpet i någon dag.

Täck ytan med Kesella vanilj innan servering och garnera med blåbär. Servera kakan med blåbärssåsen som blev över efter blåbärspurén.

Smuldegspaj med Blåbär.

Här kommer ett eget recept på smuldeg som blir så gott och knaprigt.


Smuldeg
1 dl cashewnötter
3 st digstivekex
1,5 dl socker
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetmjöl
200 g kallt smör
Fyllning
8 dl blåbär eller andra bär
2 msk potatismjöl
4 dl strösocker.

Grovhacka nötter och digestivekex i matberedare. Tillsätt de torra ingridienserna samt smöret.
Blanda samman till en smuldeg.
Lägg bären i en ugnsäker form, strö över potatismjök och socker. Rör om med en sked så allt blandas.
Strö sedan över smuldegen.
Grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 20-25 minuter tills pajen fått fin färg .
Servera med glass, grädde eller vaniljsås

GUACOMOLE

Här kommer ett enkelt och gott recept på Guacomole. Det kan du servera till Tacos,Tapas,Grillat som dip till både chips och grönsaker.




Guacomole

1burk Creme Fraiche
2 Avocado
1 Vitlöksklyfta
1msk saft från Lime eller Citron
1krm Salt
Peppar efter behag.

Skala Avocadosaarna och kör dem i matberedare eller mosa dem. Krossa vitlöksklyftan. Pressa citron eller lime.
Blanda allt ordentligt. Låt det stå och dra en stund så smakerna får blandas ordentligt.

RSS 2.0