Redd Hummersoppa
Redd Hummersoppa
4 port
Ingredienser:
1 kokt hummer (400 g)
4 msk olivolja
4 centiliter konjak eller några droppar konjaksessens
2 deciliter torrt vitt vin eller saften av ½ citron
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjanskvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong
1 - 2 mask vetemjöl
salt, cayennepeppar
Förberedelser:
Skala grönsakerna & hacka eller tärna dem fint. Dela hummern på längden & tag ur allt köttet. Krossa klorna. Skölj alla skaldelar & torka dem. Stöt skalen a stjärt, klor & sköld ganska fint i morteln.
Tillagning:
Koka upp buljongen i en kastrull. Hetta upp oljan i en annan mindre kastrull på låg eller medelgod värme. Häll hummerskalet i oljan & fräs under omrörning 5 - 10 minuter eller tills det börjar dofta hummer.
Lägg grönsakerna bland skalen & bryn under omrörning, 5 - 10 minuter. Tag kastrullen av värmen & rör in mjölet. Häll över massan i buljongen & tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin & konjak. Sjud 20 minuter utan lock.
Vispa ner grädden i soppan & koka upp. Smaka av med salt, peppar & ev citron eller mera vitt vin. Sila & servera soppan. Precis innan servering lägg i hummerköttet.
Mums!
låter gott