Filmjölkslimpa i långpannan.
I helgen bakade jag denna limpa som är en favorit här.

Ingridienser
1l Filmjölk
2dl Sirap
1100g Rågsikt
2msk Fänkål
1msk Anis
3tsk Bakpulver
3tsk Bikarbonat
Gör å här
Srbeta ihop degen och bred ut den i långpanna. Degen blir ganska lös så jag brukar doppa slickepotten i vatten och dra ut den med.
Grädda i mitten av ugnen
30 minuter i 100 grader och sedan
45 minuter i 150 grader.
Pensla med vatten då limpan är klar. Skär i mindre bitar. Går utmärkt att frysa in.

Ingridienser
1l Filmjölk
2dl Sirap
1100g Rågsikt
2msk Fänkål
1msk Anis
3tsk Bakpulver
3tsk Bikarbonat
Gör å här
Srbeta ihop degen och bred ut den i långpanna. Degen blir ganska lös så jag brukar doppa slickepotten i vatten och dra ut den med.
Grädda i mitten av ugnen
30 minuter i 100 grader och sedan
45 minuter i 150 grader.
Pensla med vatten då limpan är klar. Skär i mindre bitar. Går utmärkt att frysa in.
Kycklingpiroger med smak av Thailand
För 15-20 personer.
12 dl vetemjöl
1,5 hg smör
3 dl mjölk (fet)
3 ägg
2 tsk salt
50 g jäst för osötade degar.
1 ägg (uppvispat, för pensling)
Fyllning:
1 kg kycklingkött i små kuber
1 burk curry (ca 1,5 dl)
5 st kinesiska vitlökar, finhackade (kinesisk vitlök kallas även solo eftersom de inte han några separata klyftor). Annard två-tre vanliga vtlökar beroende på storlek.
5 st stora gula lökar, grovhackade
1,5 dl Sweet Chilisås
1 rejäl knippa färsk timjan.
3 st kycklingbuljongtärningar.
3 dl vatten.
5 msk vetemjöl
1 msk maizena
olja att steka i
salt och peppar
Sätt degen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och smula i jästen. Häll i matberedaren och tillsätt mjöl, salt och tre ägg. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i matberedaren.
Efter 20 minuter på låg värme, tillsätt hälften av sweet chilisåsen och smaka av. Addera curry och chilisås till du tycker att det är lite lite i starkaste laget (det ska ju ätas i en pirog med vetedeg runt). När det smakar gott, ställ att kallna utan lock på ett kallt ställe.
När pirogdegen jäst i 30-50 minuter är det dags att först bearbeta den i bakmaskinen och därefter på bakbordet.
Kavla ut tunnt (observera att degen är rätt elastisk) och skär rutor som är ca 20 x 20 cm stora. Lägg på kycklingfyllning på den ena halvan (men lämna 2 cm till kanten fri) och vik över den andra. Banka ihop ytterkanten och lägg på en på en plåt med ca 4 cm mellan (minst). Låt jäsa i 10-30 minuter innan de penslas med ägg och sedan gräddas i 225 grader i 10-12 minuter.
Ingredienser
Pirogdeg:12 dl vetemjöl
1,5 hg smör
3 dl mjölk (fet)
3 ägg
2 tsk salt
50 g jäst för osötade degar.
1 ägg (uppvispat, för pensling)
Fyllning:
1 kg kycklingkött i små kuber
1 burk curry (ca 1,5 dl)
5 st kinesiska vitlökar, finhackade (kinesisk vitlök kallas även solo eftersom de inte han några separata klyftor). Annard två-tre vanliga vtlökar beroende på storlek.
5 st stora gula lökar, grovhackade
1,5 dl Sweet Chilisås
1 rejäl knippa färsk timjan.
3 st kycklingbuljongtärningar.
3 dl vatten.
5 msk vetemjöl
1 msk maizena
olja att steka i
salt och peppar
Gör så här
Börja med att fräsa lök, vitlök och timjan i oljan. Löken ska bli mjuk, men inte brynt. Tillsätt hälften av curryn och rör om, tillsätt mer olja om det blir torrt. Tillsätt därefter kycklingen och låt den puttra på låg värme. Rör om ofta. Efter fem minuter, tillsätt vatten och buljongtärningarna. Låt det puttra ihop utan lock i tjugo minuter.Sätt degen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och smula i jästen. Häll i matberedaren och tillsätt mjöl, salt och tre ägg. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i matberedaren.
Efter 20 minuter på låg värme, tillsätt hälften av sweet chilisåsen och smaka av. Addera curry och chilisås till du tycker att det är lite lite i starkaste laget (det ska ju ätas i en pirog med vetedeg runt). När det smakar gott, ställ att kallna utan lock på ett kallt ställe.
När pirogdegen jäst i 30-50 minuter är det dags att först bearbeta den i bakmaskinen och därefter på bakbordet.
Kavla ut tunnt (observera att degen är rätt elastisk) och skär rutor som är ca 20 x 20 cm stora. Lägg på kycklingfyllning på den ena halvan (men lämna 2 cm till kanten fri) och vik över den andra. Banka ihop ytterkanten och lägg på en på en plåt med ca 4 cm mellan (minst). Låt jäsa i 10-30 minuter innan de penslas med ägg och sedan gräddas i 225 grader i 10-12 minuter.
Morotskaka med glasyr
Morotskaka med glasyr
2 ägg.
200 g strösocker.
1 dl olja.
150 g vetemjöl.
3 tsk bakpulver.
2 tsk pressad citronsaft.
Lite salt.
3 tsk kanel.
3-4 dl riven morot.
Ca. 2 dl russin.
70 g valnötter, hackade.
Smör till smörning av kakformen
.125 g Philadelphia ost (light kan med fördel användas för ett fettsnålare alternativ).
Lite citronsaft.1½ dl florsocker.
2 ägg.
200 g strösocker.
1 dl olja.
150 g vetemjöl.
3 tsk bakpulver.
2 tsk pressad citronsaft.
Lite salt.
3 tsk kanel.
3-4 dl riven morot.
Ca. 2 dl russin.
70 g valnötter, hackade.
Smör till smörning av kakformen
.125 g Philadelphia ost (light kan med fördel användas för ett fettsnålare alternativ).
Lite citronsaft.1½ dl florsocker.
Vispa ihop ägg, strösocker och olja. Häll ner vetemjöl, bakpulver, salt och kanel i skålen och rör försiktigt runt. Hacka valnötterna och tillsätt dessa tillsammans med morötter, russin och citronsaft. Det hela blandas väl innan det hälls ned i den smorda kakformen. Grädda i ugnen i 175 grader, 45 min. Då kakan är avkyld görs glasyren genom att blanda Philadelphia osten, florsockret och citronsaften. Glasyren fördelas jämnt över kakan innan servering.
Snabb Torteellinigratäng
Bra vardagsmat som reder sej själv i ugnen medan du gör något annat.

1-2 förpackningar färsk tortellini
1 purjolök
2 1/2 dl Mellangrädde
1 dl riven ost
salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Koka tortellinin knappt mjuk. Låt den rinna av. Strimla purjon fint och lägg i botten i ugnsfast smörad form. Täck med grädde, riven ost samt salt och peppar.
Grädda i ugnen i 20 minuter. Servera med en god sallad.

1-2 förpackningar färsk tortellini
1 purjolök
2 1/2 dl Mellangrädde
1 dl riven ost
salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Koka tortellinin knappt mjuk. Låt den rinna av. Strimla purjon fint och lägg i botten i ugnsfast smörad form. Täck med grädde, riven ost samt salt och peppar.
Grädda i ugnen i 20 minuter. Servera med en god sallad.
Pastasallad med räkor och annat gott
Laxrullar
Enkelt , gott och lättlagat.


Laxrulle
1 påse fryst spenat
3 ägg
3 msk finhackad dill
1 burk keso
1 stort paket rökt lax
Pressa ut vattnet ur den upptinade spenaten i ett durkslag.
Vispa ihop äggen och spenaten och häll äggsmeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 8 min.
Skär laxen i små bitar och rör ihop med keson och dillen. Bred ut keso/lax röran på spenatomeletten. Rulla samman till en rullad. Skär sedan lagomt stora portionsbitar. Servera med en gos sallad.