Snickerskakor
Ingredienser
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)
Gör så här
Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen i vattenbad och häll över jordnötsmassan.
När det har stelnat, skär det i småbitar.
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)
Gör så här
Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen i vattenbad och häll över jordnötsmassan.
När det har stelnat, skär det i småbitar.
Falsk Fläskfilé
Falsk fläskfilé Tillagningstid: ca 40 minuter
Ingredienser Beräknat för 4 portioner
1/2 kg fläskfärs
1 1/2 msk Aromatkrydda
8 st Färska champinjoner
2 dl Crème fraiche
3 dl Matlagningsgrädde
2 msk Mjöl
1 dl Vätska
Örtagårdskrydda
Pasta
Gör så här:
- Blanda färsen och aromatet.
- Forma till en rulle och rulla in i plastfolie.
- Lägg i frysen så den är halvfryst när den ska skivas.
- Skär rullen i ca 1½ cm tjocka skivor som stekes.
- Lägg sedan i ugnsfast form.
- Fräs, helst färska champinjoner och lägg dem sedan över färsskivorna.
- Strö över örtagårdskrydda.
- Blanda ihop 2 dl crème fraiche och 3 dl matlagningsgrädde.
- Vispa ner detta i skyn efter stekningen.
- Red med 2 msk mjöl + vätska (1 dl).
- Gratinera i ugn som är 200 grader varm i 15 minuter.
Ingredienser Beräknat för 4 portioner
1/2 kg fläskfärs
1 1/2 msk Aromatkrydda
8 st Färska champinjoner
2 dl Crème fraiche
3 dl Matlagningsgrädde
2 msk Mjöl
1 dl Vätska
Örtagårdskrydda
Pasta
Gör så här:
- Blanda färsen och aromatet.
- Forma till en rulle och rulla in i plastfolie.
- Lägg i frysen så den är halvfryst när den ska skivas.
- Skär rullen i ca 1½ cm tjocka skivor som stekes.
- Lägg sedan i ugnsfast form.
- Fräs, helst färska champinjoner och lägg dem sedan över färsskivorna.
- Strö över örtagårdskrydda.
- Blanda ihop 2 dl crème fraiche och 3 dl matlagningsgrädde.
- Vispa ner detta i skyn efter stekningen.
- Red med 2 msk mjöl + vätska (1 dl).
- Gratinera i ugn som är 200 grader varm i 15 minuter.
Toscarutor garnerade med blockchoklad
Toscarutor garnerade med blockchoklad
Toscarutor garnerade med smält mörk blockchoklad, En extra god kaka att ha hemma till kaffet.
Ingredienser
3 ägg
1/2 dl kaffegrädde
2 dl socker
125 g smält margarin
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Toscarutor garnerade med smält mörk blockchoklad, En extra god kaka att ha hemma till kaffet.
Ingredienser
3 ägg
1/2 dl kaffegrädde
2 dl socker
125 g smält margarin
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 askar mandelspån, á 70 g
1 dl socker
75 g margarin
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
200 g mörk blockchoklad
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt grädde, smält margarin och mjöl blandat med bakpulver.
Häll smeten i en långpanna ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Till toscaglasyren blandas margarin, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull och sjud upp under omrörning.
Bred glasyren över kakan och grädda högre upp i ugnen ytterligare ca 10 min.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Skär den i rutor och bred smält blockchoklad runt kanterna.
1 dl socker
75 g margarin
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
200 g mörk blockchoklad
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt grädde, smält margarin och mjöl blandat med bakpulver.
Häll smeten i en långpanna ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Till toscaglasyren blandas margarin, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull och sjud upp under omrörning.
Bred glasyren över kakan och grädda högre upp i ugnen ytterligare ca 10 min.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Skär den i rutor och bred smält blockchoklad runt kanterna.
Snickerskakor
Ingredienser
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)
Gör så här
Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen i vattenbad och häll över jordnötsmassan.
När det har stelnat, skär det i småbitar.
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)
Gör så här
Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen i vattenbad och häll över jordnötsmassan.
När det har stelnat, skär det i småbitar.
Smuldegspaj med jordgubbar och rabarber.
Jordgubbar och rabarber är sällsynt lyckat tillsammans. Sött och syrligt när det är
som bäst!
- Beräknas för 1 paj.
Ingredienser:
100 g smör
3 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Fyllning:
400 g späd rabarber (ca)
0,5 I skivade jordgubbar
1,5 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
Till servering:
Lättvispad grädde
GÖR SÅ HÄR
1.Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och
havregryn.
2.Skiva rabarberna tunt. Blanda ihop med skivade
jordgubbar, socker och potatismjöl.
3.Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
4.Grädda pajen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
5.Servera med lättvispat grädde.
Tips
Beräknas för 1 paj!
OBS!
3-dubbla för långpannor!
Skojsiga kotletter
Till 12 kotletter
6 dl grädde
5 dl lättcremefraiche
1 dl soya
1 msk sambal
persilja och gräslök
Sätt ugnen på 175 grader
Stek kotletterna hastigt så de blir bruna på ytan och krydda med salt och peppar.
Lägg de i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och lägg det på kotletterna.
Skjuts in i ugnen i 1,5 timme.
Strö över rejält med persilja och gräslök.
Vi åt kokt potatis till kotletterna.
6 dl grädde
5 dl lättcremefraiche
1 dl soya
1 msk sambal
persilja och gräslök
Sätt ugnen på 175 grader
Stek kotletterna hastigt så de blir bruna på ytan och krydda med salt och peppar.
Lägg de i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och lägg det på kotletterna.
Skjuts in i ugnen i 1,5 timme.
Strö över rejält med persilja och gräslök.
Vi åt kokt potatis till kotletterna.
Grillsås med ananas.
God grillsås
För 6 personer.
God och somrig!
Ingredienser
3 dl gräddfil
1dl majonäs
1 liten burk krossad ananas
1 1/2 dl bostongurka
0,5 dl chilisås
Vitlök efter smak
Salt
Peppar
Gör så här
Rör samman allt i en skål och ställ kallt innan servering.
Mkt god till grillat!
För 6 personer.
God och somrig!
Ingredienser
3 dl gräddfil
1dl majonäs
1 liten burk krossad ananas
1 1/2 dl bostongurka
0,5 dl chilisås
Vitlök efter smak
Salt
Peppar
Gör så här
Rör samman allt i en skål och ställ kallt innan servering.
Mkt god till grillat!
Kyckling och Baconpaj i Långpanna
Kyckling och baconpaj i långpanna
Vinbärspaj med maräng.
Vinbärspaj med Maräng.
Pajskal:
1 dl skorpmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
1 st äggula
0.5 dl socker
Fyllning:
0.5 l röda vinbär
3 st äggvitor
1 dl socker
Gör så här
1. Pajskal: Smält smöret och blanda i skorpmjöl, vetemjöl, äggulan och socker.
2. Blanda ihop degen gensat och klä pajformen. Låt den sedan vila i kylen 1 timma.
3. Grädda sedan i 15 minuter på 225 grader mitt i ugnen.
4. Fyllning: Vispa först äggvitorna till ett skum. Häll sedan i sockret och vispa till ett hårt skum.
5. Vänd sedan ner vinbären i äggvitan. Fyll sedan upp pajformen med smeten.
6. Grädda pajen i 150 grader i 20-25 minuter.
Blåbärscheescake
Blåbärscheescake 12 bitar.
Ingredienser
Botten:
25 g margarin eller smör
3 dl krossade digestivekex, ca 10 st
3/4 dl grädde eller mjölk
1 tsk kanel
Fyllning:
200 g blåbär
400 g cream cheese, vanlig eller lätt
1 dl socker
4 ägg
2 tsk vanillinsocker
2 dl Kesella vanilj (köp två förp)
1 msk maizena
Garnering:
1 dl Kesella vanilj
Blåbär
Servering:
Vätskan från blåbärspurén
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält margarinet och låt det svalna under tiden digestivekexen krossas i skål. Blanda samman kanelen med kexsmulorna och tillsätt sedan margarinet och mjölken. Tryck ut massan i botten av en form med löstagbara kanter och 24 cm i diameter.
Passera blåbären genom en finmaskig sil så att vätskan får rinna av och spara sedan vätskan i en skål i kylen.
Mixa all creme cheese i en matberedare tillsammans med sockret. Tillsätt blåbärspurén tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa till en slät smet. Häll fyllningen i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt kakan svalna och låt den helst stå och mogna i kylskåpet i någon dag.
Täck ytan med Kesella vanilj innan servering och garnera med blåbär. Servera kakan med blåbärssåsen som blev över efter blåbärspurén.