Kall lax- och räkpaj

För 6-8 personer.

Försvinnande god...
Gör den gärna nån dag innan, så den får gosa till sig


Källa: Petra Boman
Uppladdad av: Karamelli

Ingredienser

Botten:
200 g kavring eller grovt rågbröd
50 g smör

Fyllning:
150 g kallrökt lax , finstrimlad
200 g räkor , skalade och hackade
2 ägg , hårdkokta och hackade
2 avokado i små bitar
1 liten rödlök , finhackad
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk pressad citron
Salt
Peppar

Gör så här

Smula brödet i en matberedare.
Smält smöret och tillsätt det i matberedaren.
Blanda.
Tryck ut blandningen i en pajform och ställ kallt.

Blanda allt till fyllningen och bred ut den i pajskalet.
Låt stå kallt ett par timmar.

Dekorera med löjrom, citronskivor och dill.

Passar som kvällsvickning och som förrätt.

Dajmkaka

Den här goda kakan gjorde jag härom kvällen

Ingredienser
125 g smält margarin
2 dl socker
2 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 krossad dubbeldajm
1 dl mjölk

Garnering:
1 krossad dubbeldajm 
2 marabou dubbel nougat

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten växelvis med mjölken. rör ner de smälta margarinet och den krossade dajmen.

Gräddas i en 1,5 liters avlång  eller rundsockerkaksform i ca 50-60 minuter (175 grader i nedre delen av ugnen).

När kakan är klar, låt den stå och svalna lite grann, stjälp upp på ett galler och skivan nougaten över kakan, nougaten smälter av värmen från kakan. Jämna till nougaten och strö över den krossade dajmen. Kallna gärna kakan i kylskåpet så stelnar nougaten fortare.

Geisha Kladdkaka

I dag tänkte jag få bjuda på nåt riktigt supergott.
Geisha Kladdkaka



Ingredienser

2 dl socker
2 ägg
150 g Geisha chokladkakor. Fazer
80 g smör
1 3/4 dl mjöl

Topping

150 g Geisha chokladkakor

Gör så här

Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när allt är smält
Tillsätt choklade i smöret och rör tills allt är smält.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med mjölet.
Grädda kakan i 175 grader i 20 minuter längst ner i ugnen.
Kakan ska kännas kladdig.
Låt kakan svalna.

Smält 150 g Geisha chokladkakor i micron eller över vattenbad.
Bred på chokladen på kakna och låt den stelna.

Ät och njut. Tänk inte på figuren.


Marmorerade kolabrownies


Marmorerade kolabrownies
För 20-30 st personer.


Underbara brownies! Kladdiga, mäktiga och fulla med nötkola

Ingredienser
Brownie:
4 ägg
150 g smör
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
1 dl socker
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl

Kolan:
25 g smör
½ dl socker
½ dl sirap
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl grädde
1 tsk mjöl
1 dl malda nötter

*
*

Gör så här
Brownie:
Rör ihop ägg och socker.
Smält smör och hälften av chokladen tillsammans.
Hacka resten av chokladen och blanda ihop allt.

Kolan:
Smält smöret och häll i grädde, socker, farin och sirap.
Låt koka upp.
Rör i resten av ingredienserna och låt det tjockna lite.

Häll hälften av browniesmeten i en halvstor långpanna.
Häll på hälften av kolan, browniesmet och kola igen.
Marmorera lite snyggt och ställ in i ugnen i 8-10 min, 175 grader.

Skär i rutor och låt svalna, förvara i kyl eller frys

Köttfärslimpa

Här kommer ett recept från Min bloggvän Carina. Låter rackarns gott. Tack för det vännen.

Köttfärslimpa

American meatloaf
3 skivor vitt bröd smulas och blandas med 1 dl grädde.
Tillsätt:
500g köttfärs
1 burk tomatkross
1 hackad lök
1 riven morot
Vitlök
1 uppvispat ägg
1 dl persilja
Salt & vitpeppar

Täck en form (1½ l) med plastfolie, lägg bacon i botten och fyll formen med smet.
Tippa över till en ungsfast form och baka i ugn 200 g. utan form
Ös emellan åt av skyn som bildas.

Lax på planka



Plankstek är mumma men denna med lax gillar jag ännu bättref. Man behöver 4 träplankor för dettta recept.

Ingredienser
400 g laxfilé utan skinn och ben
1 påse fryst hollandaisesås
2 msk hackad persilja
1 pkt bladspenat
3 salladslökar
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk smör
Salt
Peppar
4 tomater

Potatismos:
750 g potatis
2 msk smör
2 dl mjölk
2 äggulor
Salt
Peppar

Gör så här
Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ånga av.
Mosa potatisen och blanda moset med smör och varm mjölk. Rör i äggulorna och smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i skivor. Tina såsen och blanda i hackad persilja.
Krama vattnet ur den tinade spenaten. Strimla sallaldslökarna. Fräs spenat, salladslök och krossad vitlök ett par minuter i smör. Salta och peppra. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur kärnor och saft. Fyll tomaterna med spenaten.

Sätt ugnen på 225 º.
Spritsa eller klicka potatismoset i en ring på varje träplanka. Lägg laxskivorna i mitten och skeda såsen över. Sätt in plankorna i ugnen i 10 minuter.
Sätt in de spenatfyllda tomaterna på träplankorna och gratinera i ytterl 10 min. Servera genast.

Maffiga rårakor med feta ost

Detta kommer från min bloggvän Sita. Tack vännen för det

Maffiga rårakor med feta ost
1/2 kg potatis,
i gul lök lr pujolök,
salt,
2 ägg,
1/2 dl smulad fetaost,
1/2 dl mjöl,
2 msk hackad mynta lr annan ört,
svartpeppar,
olja att steka i.

Skala potatisen o löken o riv den grovt, salta o låt rinna av i durkslag. Knäck äggen o en skål o vispa lätt. Blanda i potatisen o löken i äggen. Sen fetaosten, mjöl o myntan. Krydda m salt o peppar. Stek i oljan. Mums.

Tortilla med fajitakryddad kyckling

 

Här kommer ännu ett recept från min vän Annsan. Tack gums för det.



4 portioner

400 g kycklinglårfilé, eller kycklingbröstfilé
1 msk smör
1 msk olja
1 rödlök, skalad, skivad
1 påse Fajita kryddmix
1 dl vatten
4-8 tortillabröd
ev limeklyftor

Bönsallad:

ca 400 g kikärtor
ca 400 g svarta bönor
4-5 feferoni, mild eller stark, skivad
1 bananschalottenlök, eller
3 schalottenlökar, eller
½ gul lök, skalad, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk bladpersilja, hackad
½ dl olivolja
2-3 msk pressad lime
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
½ tsk salt

Gör så här

Dela lår- eller bröstfiléerna i mindre bitar. Hetta upp en
stekpanna med smör och olja. Stek kycklingen runt om
och löken. Tillsätt kryddmixen och späd med vatten (eller
det som står på förpackningen). Låt puttra tills kycklingen
är genomstekt, cirka 7 minuter.


Blanda eventuellt ner bönsalladen i kycklingen så
bönorna blir varma. Värm bröden enligt anvisningarna på
förpackningen. Fyll tortillabröd (1 eller 2 per portion) med
fajitakyckling (och bönsallad om man vill ha den kall).
Eller byt ut bönsalladen mot tomatsalsa eller en tacosås.
Pressa eventuellt över limesaft.


Bönsallad

Skölj kikärter och bönor med kallt vatten i ett durkslag
och låt dem rinna av. Blanda ärter, bönor, feferoni, lök
och persilja i en skål. Blanda ihop olja, lime, kryddor och
salt och häll över. Blanda alltsammans. Låt gärna
salladen dra 30 minuter eller längre.


Lättlagad festfilé av Kyckling

Lättlagad festfilé

För 4 personer.

Lättlagad och snabb festmiddag, klart på 30 minuter.

Ingredienser

400-500 g kycklingfilé
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm oregano
Margarin till stekning
1 burk (225 g) skivade champinjoner eller motsvarande färska
1 strimlad röd paprika
2 dl grädde
4 msk riven ost
4 msk chilisås

Gör så här

Ugn 250º.

Stek filébitarna 3-4 min på varje sida, salta och peppra, lägg kycklingen i en eldfast form.

Fräs champinjoner och paprika lätt i margarin och lägg över filéerna. Blanda grädde, chilisås och oregano, häll över. Strö på riven ost över.

Gratineras i ugn ca 15 minuter

Baguette med kycklingröra

Baguette med kycklingröra
För 4 personer.



Supergod kycklingröra som passar lika bra till smörgås som bakad potatis.

Ingredienser
4 portionsbaguetter
1 grillad kyckling
1 liten rödlök, finhackad
½ liten burk majs
3 msk majonnäs
1 burk crème fraiche
Salt
Pepparkrydda
1-1½ tsk curry
1 pkt bacon, tärnad
Sallad
Gurka
Tomat
Paprika

Knaperstek baconet och lägg på lite hushållspapper så fettet rinner bort.

Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.

Blanda majonnäs och crème fraiche så den blandats ordentligt.

Rör ner kyckling, lök, majs, curry. Smaka av med salt och peppar.

Antingen kan man blanda ner baconet i röran eller lägga ovanpå röran i baguetten.

Vill man ha lite mer färg på röran blandar man i lite gurkmeja. Låt stå i kylen nån timme.

Smöra baguetten, lägg i röran och garnera med sallad, gurka, tomat och paprika.

RSS 2.0