Kall lax- och räkpaj
För 6-8 personer.
Gör den gärna nån dag innan, så den får gosa till sig
Källa: Petra Boman
Uppladdad av: Karamelli
|
Ingredienser
200 g kavring eller grovt rågbröd
50 g smör
Fyllning:
150 g kallrökt lax , finstrimlad
200 g räkor , skalade och hackade
2 ägg , hårdkokta och hackade
2 avokado i små bitar
1 liten rödlök , finhackad
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk pressad citron
Salt
Peppar
Gör så här
Smält smöret och tillsätt det i matberedaren.
Blanda.
Tryck ut blandningen i en pajform och ställ kallt.
Blanda allt till fyllningen och bred ut den i pajskalet.
Låt stå kallt ett par timmar.
Dekorera med löjrom, citronskivor och dill.
Passar som kvällsvickning och som förrätt.
Dajmkaka
Ingredienser
125 g smält margarin
2 dl socker
2 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 krossad dubbeldajm
1 dl mjölk
Garnering:
1 krossad dubbeldajm
2 marabou dubbel nougat
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten växelvis med mjölken. rör ner de smälta margarinet och den krossade dajmen.
Gräddas i en 1,5 liters avlång eller rundsockerkaksform i ca 50-60 minuter (175 grader i nedre delen av ugnen).
När kakan är klar, låt den stå och svalna lite grann, stjälp upp på ett galler och skivan nougaten över kakan, nougaten smälter av värmen från kakan. Jämna till nougaten och strö över den krossade dajmen. Kallna gärna kakan i kylskåpet så stelnar nougaten fortare.
Geisha Kladdkaka
I dag tänkte jag få bjuda på nåt riktigt supergott.
Geisha Kladdkaka
Ingredienser
2 dl socker
2 ägg
150 g Geisha chokladkakor. Fazer
80 g smör
1 3/4 dl mjöl
Topping
150 g Geisha chokladkakor
Gör så här
Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när allt är smält
Tillsätt choklade i smöret och rör tills allt är smält.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med mjölet.
Grädda kakan i 175 grader i 20 minuter längst ner i ugnen.
Kakan ska kännas kladdig.
Låt kakan svalna.
Smält 150 g Geisha chokladkakor i micron eller över vattenbad.
Bred på chokladen på kakna och låt den stelna.
Ät och njut. Tänk inte på figuren.
Marmorerade kolabrownies
För 20-30 st personer.
Underbara brownies! Kladdiga, mäktiga och fulla med nötkola
Ingredienser
Brownie:
4 ägg
150 g smör
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
1 dl socker
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl
Kolan:
25 g smör
½ dl socker
½ dl sirap
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl grädde
1 tsk mjöl
1 dl malda nötter
*
*
Gör så här
Brownie:
Rör ihop ägg och socker.
Smält smör och hälften av chokladen tillsammans.
Hacka resten av chokladen och blanda ihop allt.
Kolan:
Smält smöret och häll i grädde, socker, farin och sirap.
Låt koka upp.
Rör i resten av ingredienserna och låt det tjockna lite.
Häll hälften av browniesmeten i en halvstor långpanna.
Häll på hälften av kolan, browniesmet och kola igen.
Marmorera lite snyggt och ställ in i ugnen i 8-10 min, 175 grader.
Skär i rutor och låt svalna, förvara i kyl eller frys
Köttfärslimpa
3 skivor vitt bröd smulas och blandas med 1 dl grädde.
Tillsätt:
500g köttfärs
1 burk tomatkross
1 hackad lök
1 riven morot
Vitlök
1 uppvispat ägg
1 dl persilja
Salt & vitpeppar
Täck en form (1½ l) med plastfolie, lägg bacon i botten och fyll formen med smet.
Tippa över till en ungsfast form och baka i ugn 200 g. utan form
Ös emellan åt av skyn som bildas.
Lax på planka
Plankstek är mumma men denna med lax gillar jag ännu bättref. Man behöver 4 träplankor för dettta recept.
Ingredienser
400 g laxfilé utan skinn och ben
1 påse fryst hollandaisesås
2 msk hackad persilja
1 pkt bladspenat
3 salladslökar
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk smör
Salt
Peppar
4 tomater
Potatismos:
750 g potatis
2 msk smör
2 dl mjölk
2 äggulor
Salt
Peppar
Gör så här
Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ånga av.
Mosa potatisen och blanda moset med smör och varm mjölk. Rör i äggulorna och smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i skivor. Tina såsen och blanda i hackad persilja.
Krama vattnet ur den tinade spenaten. Strimla sallaldslökarna. Fräs spenat, salladslök och krossad vitlök ett par minuter i smör. Salta och peppra. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur kärnor och saft. Fyll tomaterna med spenaten.
Sätt ugnen på 225 º.
Spritsa eller klicka potatismoset i en ring på varje träplanka. Lägg laxskivorna i mitten och skeda såsen över. Sätt in plankorna i ugnen i 10 minuter.
Sätt in de spenatfyllda tomaterna på träplankorna och gratinera i ytterl 10 min. Servera genast.
Maffiga rårakor med feta ost
Maffiga rårakor med feta ost
1/2 kg potatis,
i gul lök lr pujolök,
salt,
2 ägg,
1/2 dl smulad fetaost,
1/2 dl mjöl,
2 msk hackad mynta lr annan ört,
svartpeppar,
olja att steka i.
Skala potatisen o löken o riv den grovt, salta o låt rinna av i durkslag. Knäck äggen o en skål o vispa lätt. Blanda i potatisen o löken i äggen. Sen fetaosten, mjöl o myntan. Krydda m salt o peppar. Stek i oljan. Mums.
Tortilla med fajitakryddad kyckling
Här kommer ännu ett recept från min vän Annsan. Tack gums för det.
4 portioner
400 g kycklinglårfilé, eller kycklingbröstfilé
1 msk smör
1 msk olja
1 rödlök, skalad, skivad
1 påse Fajita kryddmix
1 dl vatten
4-8 tortillabröd
ev limeklyftor
Bönsallad:
ca 400 g kikärtor
ca 400 g svarta bönor
4-5 feferoni, mild eller stark, skivad
1 bananschalottenlök, eller
3 schalottenlökar, eller
½ gul lök, skalad, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk bladpersilja, hackad
½ dl olivolja
2-3 msk pressad lime
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
½ tsk salt
Gör så här
Dela lår- eller bröstfiléerna i mindre bitar. Hetta upp en
stekpanna med smör och olja. Stek kycklingen runt om
och löken. Tillsätt kryddmixen och späd med vatten (eller
det som står på förpackningen). Låt puttra tills kycklingen
är genomstekt, cirka 7 minuter.
Blanda eventuellt ner bönsalladen i kycklingen så
bönorna blir varma. Värm bröden enligt anvisningarna på
förpackningen. Fyll tortillabröd (1 eller 2 per portion) med
fajitakyckling (och bönsallad om man vill ha den kall).
Eller byt ut bönsalladen mot tomatsalsa eller en tacosås.
Pressa eventuellt över limesaft.
Bönsallad
Skölj kikärter och bönor med kallt vatten i ett durkslag
och låt dem rinna av. Blanda ärter, bönor, feferoni, lök
och persilja i en skål. Blanda ihop olja, lime, kryddor och
salt och häll över. Blanda alltsammans. Låt gärna
salladen dra 30 minuter eller längre.
Lättlagad festfilé av Kyckling
Lättlagad festfilé
För 4 personer.Ingredienser
400-500 g kycklingfilé2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm oregano
Margarin till stekning
1 burk (225 g) skivade champinjoner eller motsvarande färska
1 strimlad röd paprika
2 dl grädde
4 msk riven ost
4 msk chilisås
Gör så här
Stek filébitarna 3-4 min på varje sida, salta och peppra, lägg kycklingen i en eldfast form.
Fräs champinjoner och paprika lätt i margarin och lägg över filéerna. Blanda grädde, chilisås och oregano, häll över. Strö på riven ost över.
Gratineras i ugn ca 15 minuter
Baguette med kycklingröra
För 4 personer.
Supergod kycklingröra som passar lika bra till smörgås som bakad potatis.
Ingredienser
4 portionsbaguetter
1 grillad kyckling
1 liten rödlök, finhackad
½ liten burk majs
3 msk majonnäs
1 burk crème fraiche
Salt
Pepparkrydda
1-1½ tsk curry
1 pkt bacon, tärnad
Sallad
Gurka
Tomat
Paprika
Knaperstek baconet och lägg på lite hushållspapper så fettet rinner bort.
Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
Blanda majonnäs och crème fraiche så den blandats ordentligt.
Rör ner kyckling, lök, majs, curry. Smaka av med salt och peppar.
Antingen kan man blanda ner baconet i röran eller lägga ovanpå röran i baguetten.
Vill man ha lite mer färg på röran blandar man i lite gurkmeja. Låt stå i kylen nån timme.
Smöra baguetten, lägg i röran och garnera med sallad, gurka, tomat och paprika.